Historia

Tuusulan Nuorisoseuran syntysanat lausuttiin Ruotsinkylän suomalaisella kansakoululla 3.11.1918. Jäsenmäärä kasvoi nopeasti ja oman seuratalon rakentaminen nähtiin pian välttämättömänä. Käytännön toteutus alkoi vuonna 1919, jolloin kapteeni V. Collinilta ostettiin yhden tynnyrinalan suuruinen tontti neljän tuhannen markan kauppahinnalla.

Taloa rakennettiin uutterasti ja suurelta osin talkoovoimin. Komean hirsirakennuksen vihkiäisiä vietettiin juhlavasti 21.2.1921. Yleisöä vihkiäisissä oli satamäärin ja nimikilpailun voitti Väinölä. Muita ehdokkaita olivat mm Otava ja Kipinä. Muistona tältä vuosikymmeneltä on ravintolatilassa oleva kanttori Sointeen välittämä piano, joka tuotiin paikalle hevoskyydillä Helsingistä.

Sotavuosina talo oli Puolustusvoimien käytössä. Miehiä oli juhlasalissa majoitettuna "kolmessa kerroksessa", sillä putkisänkyjä oli laitettu kolme päällekäin. Yläkerrosten jermut piirtelivät TJ-lukujaan vantteriin hirsiseiniin, joissa niitä on edelleenkin nähtävissä.

Taloa lämmitettiin salissa olevilla suurilla uuneilla ja iltamakahvit tarjottiin nykyisen kalustevaraston paikalla olleessa puffetissa.

Kun tultiin 70-luvulle, niin todettiin talon olevan tilojensa ja varustelunsa puolesta uudistuksen tarpeessa. Vuonna 1978 päätettiinkin yksimielisesti Väinölän laajennuksesta ja peruskorjauksesta. Paikkakunnan eri yritykset ja yhteisöt ja mittava talkoolaisten joukko olivat innolla mukana rakentamassa. Ruokasalin seinälle on mukavasti puuhun ikuistettuna tekijöiden nimet. Moni lunasti itselleen myös oman "osaketuolin", johon sitten kirjoitettiin osakkeenomistajan nimi. Ostamalla tällaisen tuoliosakkeen saattoi tukea rakennushanketta ja jättää samalla nimensä jälkipolville nähtäväksi.

Uudistettu Nuorisoseuratalo Väinölä vihittiin käyttöönsä juhlallisin menoin 31.1.1982.

Vuosien 2007-2018 aikana Seuratalo on saanut kokea hoivaa ja hoitoa niin, että julkisivun ikkunat on uusittu ja saniteettitilat on peruskorjattu vastaamaan tämän päivän odotuksia. Talon taakse, Tuusulanjärven rantaan rakennettiin 200 katsojan Kesäteatteri, jossa Seuran oma Tuus-Teatteri viihdyttää kesäisin yleisöä. Viimeisimpänä syksyllä 2018 valmistui juhlasalin lattian täydellinen "restaurointi". Haluamme että 100- vuotias talomme pysyy edustuskunnossa myös tuleville sukupolville. Talkootyöllä on yhä tänä päivänä merkittävä osuus kaikissa toiminnoissamme ja haluamme näin olla edistämässä Yhdessä Tekemisen Iloa.